Målgrupp
Till HVB Diö välkomnar vi pojkar mellan 13 och 18 år som har ett socialt nedbrytande beteende i form av begynnande kriminalitet och/eller begynnande missbruk.
Det dagliga arbetet
För att bryta socialt nedbrytande beteenden arbetar vi på Tvåpunktnoll tillsammans med ungdomen för att bygga självförtroende och självkänsla. Genom att värdera sig själv högre får ungdomen en chans att se på sin situation med nya ögon. HVB Diö fäster stor vikt vid hälsofrämjande insatser för att förbättra ungdomens förutsättningar för att tillgodogöra sig boendets behandlingsinsatser. Därför får ungdomen stöd för att etablera en välfungerande dygnsrytm och hälsosamma kost- och motionsvanor. På HVB Diö får ungdomen även stöd i skolgång eller annan sysselsättning och möjlighet till en stimulerande fritid. En gång i veckan organiseras en aktivitet utanför boendet med hemmets alla ungdomar.
Behandlingsarbetet
HVB Diö erbjuder individuellt stöd och evidensbaserade behandlingar. All behandling genomsyras av delaktighet och relationsskapande. I samspel med sin omgivning formas människan till en uppsättning beteenden, färdigheter och reaktionsmönster som utgör dess personlighet. Tvåpunktnoll anser av denna anledning att det är viktigt med goda förebilder i vardagen. Personalen på boendet har hög kompetens, relevant utbildning inom social omsorg och lång erfarenhet av att arbeta med aktuell målgrupp. Tvåpunktnoll erbjuder regelbunden kompetensutveckling och extern handledning för att hålla medarbetarna ständigt uppdaterade inom sitt område. Vid behov har vi psykiatriker, psykoterapeuter och psykologer att tillgå utöver de medarbetare som är stationerade på boendet. HVB Diö samarbetar med Linnéuniversitetet och tar regelbundet emot socionom- och socialpedagogstudenter.
Metoder
Människors beteende utvecklas i samspel med miljön och formas till den uppsättning beteenden, färdigheter och reaktionsmönster som formar deras personligheter. Därför anser vi att det är viktigt att tillhandahålla en trygg struktur och att varje medarbetare är en förebild för ungdomarna. Verksamheten använder sig av kognitiva verktyg och tydliggörande pedagogik. Vi arbetar med mentorskap och nätverksarbete. Vi använder oss även av UngDOK i utredningsarbetet, vid behandlingsplaneringen och för uppföljning och utvärdering på såväl individnivå, gruppnivå och verksamhetsnivå.