Här kan du läsa mer om din placering hos oss
Oavsett om du själv valt att bli placerad hos oss eller inte, förstår vi att det nya sammanhanget kan innebära en del utmaningar för dig. Tvåpunktnoll finns här för din skull! Redan från dag ett kommer vi att arbeta mot dina framtidsdrömmar. På vägen kommer vi att behöva samarbeta för att ta oss förbi de svårigheter som uppstår.
Vår målsättning är att du ska ha det så bra som möjligt, men ibland kan det ändå bli fel. Ditt familjehem eller personalen på ditt HVB finns där för din skull, ta upp dina tankar och funderingar med dem. Detsamma gäller andra vuxna i din närhet som du litar på. Det går också att lämna synpunkter genom ett anonymt meddelande här på Tvåpunktnolls hemsida. Du kan genom oss på Tvåpunktnoll eller någon annan vuxen få hjälp med att kontakta din socialsekreterare eller dennes chef om du har synpunkter, exempelvis på vården du får eller att du inte får träffa dina föräldrar.
Längre ned på sidan berättar vi om andra myndigheter och organisationer du kan vända dig till om du känner att du ändå inte fått det stöd du behöver.
Dina rättigheter
Du har rätt till en trygg plats att bo på, där du är omgiven av personer som lyssnar på dig och tar väl hand om dig. När beslut tas om saker som handlar om dig har du rätt att vara med. Du har också rätt att få veta varför du har blivit placerad, vad målet är med placeringen och vad som krävs för att den ska avslutas. Det kan vara svårt att ta in allting som händer, fråga hur många gånger du vill!
- Bemötas med vänlighet och respekt och inte utsättas för bestraffning
- Veta varför du har blivit placerad
- Få information om vem som är din socialsekreterare och hur du kan komma i kontakt med denne
- Vara delaktig i planeringen av din vård
- Framföra dina åsikter och bli lyssnad till
- Få information om din vård, hur länge den ska pågå och vart du ska flytta sen
- Få veta vad som har skrivits om dig
- Få dina synpunkter antecknade
- Ansöka hos socialtjänsten om det du tycker att du behöver
- Bestämma mer över din vård. Exempelvis kan socialtjänsten inte fatta beslut om att placera dig utan att du sagt okej till detta, såvida det inte finns ett LVU-beslut från domstol
- Överklaga beslut som socialtjänsten har fattat om dig
- Få det stöd du behöver i skolarbetet
- Få hjälp till utbildning eller annan sysselsättning
- Bo i en trygg och säker miljö.
- Veta vilka regler och rutiner som finns där du bor.
- Bli respekterad för den du är.
- Få prata med personal eller familjehemsförälder när du behöver.
- Ha dina personliga saker ifred.
- Få den tand-, hälso- och sjukvård som du behöver.
- Få mat som är näringsriktig och som passar dig om du till exempel är vegetarian, eller om du av andra skäl inte äter viss mat.
- Ha kontakt med föräldrar, syskon och andra personer som är viktiga för dig. I första hand är det din önskan som styr, men det kan inte alltid bli som du vill. Din socialsekreterare kan berätta mer.
- Om du är över 15 år: överklaga socialtjänstens beslut om hur och när du får träffa dina anhöriga.
Stöd
Du har rättigheter! Under din placering hos Tvåpunktnoll kommer du alltid att ha en socialsekreterare hos socialtjänsten som du kan kontakta om du har tankar eller funderingar. Det finns även andra platser dit du kan vända dig, oftast anonymt. Läs gärna våra tips nedan.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO
IVO är en myndighet som kontrollerar att vi på Tvåpunktnoll och socialtjänsten ger dig vård av god kvalité, samt att vi följer lagar och bestämmelser som finns på området. På deras hemsida kan du hitta sidor som specifikt vänder sig till dig som är placerad. På vardagar mellan kl. 09-17 kan du ringa IVO på 020-120 06 06, men du kan även mejla.
Barnens rätt i samhället, BRIS
Som en ledande barnrättsorganisation i Sverige kämpar BRIS för ett bättre samhälle för barn. Du kan ringa till BRIS dygnet runt på 116 111, eller chatta med kuratorer under samma tider.
Barnombudsmannen
På barnombudsmannens hemsida kan du hitta information om dina rättigheter enligt barnkonventionen och vart du kan vända dig för att få hjälp.
Rädda barnen
Organisationen arbetar för att alla barn ska få sina rättigheter enligt barnkonventionen tillgodosedda.